Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015
Γιατί χαμηλώνουμε τον ήχο στο ραδιόφωνο όταν προσπαθούμε να παρκάρουμε

Γιατί χαμηλώνουμε τον ήχο στο ραδιόφωνο όταν προσπαθούμε να παρκάρουμε

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί όταν προσπαθούν να παρκάρουν το ΙΧ τους χαμηλώνουν πρώτα την ένταση στο ραδιόφωνο. Φυσικά η κίνηση αυτή γεννά ερωτήματα, καθώς κανείς δεν παρκάρει με τον ακοή.

Ωστόσο σε έρευνα σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, ο Steven Yantis, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είχε να πει τα εξής: «Το να κατευθύνετε την προσοχή σας για να ακούτε αυτό που σας λένε στο τηλέφωνο, ουσιαστικά 'κλείνει' την είσοδο άλλων ερεθισμάτων στο οπτικοακουστικό τμήμα του εγκεφάλου. Τα στοιχεία που έχουμε τώρα δείχνουν σαφώς ότι η προσοχή περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό».

Ο δρ Yantis αναφέρεται κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν ο οδηγός ακούει ραδιόφωνο και θέλει να παρκάρει. Ετσι σύμφωνα με τους ειδικούς, ασυναίσθητα, ο εγκέφαλος ζητάει από το σώμα να αποκλείσει το ένα από τα άλλα ερεθίσματα για να έχει επαρκή επεξεργαστική δύναμη να εκτελέσει τη νέα δραστηριότητα. Και το πιο εύκολο ερέθισμα για να αποκλείσει εκείνη τη στιγμή, είναι ο ήχος δηλαδή το ραδιόφωνο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει αν ο οδηγός μιλάει στο κινητό. Χαρακτηριστική είναι φράση που λίγο πολύ όλοι έχουν πει «σε κλείνω για να παρκάρω».